22:12 / 27-02-2025
21:43 / 27-02-2025
21:30 / 27-02-2025
21:22 / 27-02-2025
21:00 / 27-02-2025
20:44 / 27-02-2025
20:17 / 27-02-2025
19:49 / 27-02-2025
19:30 / 27-02-2025
19:19 / 27-02-2025
18:52 / 27-02-2025
18:30 / 27-02-2025
18:21 / 27-02-2025
17:44 / 27-02-2025
17:30 / 27-02-2025
17:18 / 27-02-2025
16:45 / 27-02-2025
16:16 / 27-02-2025
16:00 / 27-02-2025
15:42 / 27-02-2025
15:30 / 27-02-2025
15:00 / 27-02-2025
14:11 / 27-02-2025
12:54 / 27-02-2025
12:47 / 27-02-2025
12:04 / 27-02-2025
11:47 / 27-02-2025
11:27 / 27-02-2025
10:39 / 27-02-2025
Sahibkartv.az xəbər verir ki, qida sənayesində tullantıları minimuma endirmək üçün qida qalıqlarından yeni məhsullar hazırlanır.
Məsələn, qəhvə qabıqları tərkibindəki antioksidant və vitaminlər sayəsində üz baxımı üçün kosmetik vasitələrdə istifadə edilir. Bununla yanaşı, meyvə və tərəvəz qalıqlarından qida əlavələri, bitki əsaslı liflər və heyvan yemi hazırlanır. Portağal və limon qabıqlarından efir yağları əldə edilərək parfümeriya və təmizləyici vasitələrdə tətbiq olunur.
Eyni zamanda, çörək və dənli bitkilərdən qalan tullantılar fermentasiya prosesi ilə yeni protein mənbələrinə çevrilir. Süd sənayesində isə artıq qalan zərdabdan yüksək proteinli içkilər və probiotik məhsullar istehsal olunur.
Bu yanaşma həm ekoloji yükü azaldır, həm də qida sənayesində xammaldan daha səmərəli istifadə etməyə imkan yaradır.
Bölməyə aid digər xəbərlər