22:12 / 17-04-2025
21:21 / 17-04-2025
20:43 / 17-04-2025
20:30 / 17-04-2025
20:17 / 17-04-2025
19:49 / 17-04-2025
19:30 / 17-04-2025
19:19 / 17-04-2025
18:52 / 17-04-2025
18:30 / 17-04-2025
18:20 / 17-04-2025
17:48 / 17-04-2025
17:30 / 17-04-2025
17:19 / 17-04-2025
16:48 / 17-04-2025
16:17 / 17-04-2025
16:00 / 17-04-2025
15:46 / 17-04-2025
15:30 / 17-04-2025
15:17 / 17-04-2025
15:00 / 17-04-2025
14:22 / 17-04-2025
11:26 / 17-04-2025
11:08 / 17-04-2025
10:57 / 17-04-2025
10:53 / 17-04-2025
10:24 / 17-04-2025
Sahibkartv.az xəbər verir ki, 2025-ci ildə laboratoriyada yetişdirilən ət və həşərat əsaslı proteinlər qlobal ərzaq sektoruna daxil olur.
Əhalinin sürətli artımı və ətraf mühitin qorunması ilə bağlı narahatlıqlar nəticəsində alternativ protein mənbələrinə maraq artır. Xüsusilə ABŞ və Avropa bazarlarında bitki əsaslı süni ət məhsullarına böyük tələb var. Beynəlxalq ərzaq şirkətləri, o cümlədən Beyond Meat və Impossible Foods, laboratoriya şəraitində yetişdirilən ətin daha geniş istehsalına və bazarlara çıxışına fokuslanır.
Laboratoriya şəraitində yetişdirilən ət texnologiyası heyvan kəsimini və ətraf mühitə zərəri minimuma endirərək, daha ekoloji və sağlam alternativlər təqdim edir. Bu texnologiya sayəsində qida istehsalı üçün daha az su və torpaq tələb olunur, istixana qazlarının emissiyası isə kəskin azalır.
Digər tərəfdən, həşərat əsaslı proteinlər də qlobal ərzaq bazarında yerini tapır. Xüsusilə, çəyirtkə və un qurdundan əldə edilən proteinlər yüksək qida dəyərinə malikdir və idmançılar, sağlam qidalanan insanlar üçün yeni protein mənbəyinə çevrilir. Asiya və Afrikada uzun illər ərzində istifadə edilən bu qida növü artıq Avropa və Şimali Amerikada da qida sənayesinə daxil olmağa başlayıb.
Ekspertlər hesab edirlər ki, 2030-cu ilə qədər laboratoriya şəraitində yetişdirilən ət və həşərat əsaslı proteinlər ənənəvi ət bazarına ciddi rəqib olacaq və dünya ərzaq təhlükəsizliyinin təmin olunmasına mühüm töhfə verəcək.
Bölməyə aid digər xəbərlər