Day, Month 00, Year
00: 00: 00 AM
Blinken Türkiyəyə gedir

12:28 / 11-12-2024

Messi Bakıya gəlib - Video

09:02 / 11-12-2024

Xərçəng riskini artıran qidalar açıqlandı

Xərçəng riskini artıran qidalar açıqlandı


Onkoloq və qidalanma mütəxəssisi, diyetoloq Nikol Endryus xərçəng riskini artıran qidaların "qara siyahısı"nı açıqlayıb.
Sahibkartv.az “haber7”yə istinadla həmin siyahını təqdim edir:
1. Şəkərli qidaların daimi və tez-tez istifadəsi bədən sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
“Kalorilərimizin qazlı sulardan gəlməsini istəmirəm. Çöldə yemək yediyiniz zaman böyük bir stəkan şəkərli içki içsəniz, çoxlu əlavə kalori qəbul etmiş olacaqsınız. Həddindən artıq bədən yağları 13 müxtəlif xərçəng riskini artıra bilər" - o deyib.
2. Onkoloqun sözlərinə görə, səhər yeməyi zamanı içilən çay və ya acqarına istehlak edilən qəhvə birbaşa xərçəng riskinizi artırmasa da, şərbətlərlə qarışdırılmış qəhvələr çox tez yüksək kalorili hala gələ bilər. Bu içkilər asanlıqla 800 kaloriyə çata bilər.
3. Süfrədən mütləq uzaqda saxlanması lazım olan qidalar siyahısında emal olunmuş ətlər birinci yerdədir. Kolbasa, sosiska və s. bu ətləri qorumaq üçün istifadə edilən kimyəvi maddələr olan nitrat və nitritlər bağırsaqdakı hüceyrələri zədələyə, xərçəng yaradacaq dəyişikliklərə səbəb ola bilər.
4. Hər süfrədə olan ağ çörək xərçəng riskini artıran qidalar arasındadır.
5. Mütəxəssis son olaraq əsasən veqan diyetalarında yer alan bitki əsaslı südlər barədə səxəbrdarlıq edib. O, inək südünə üstünlük verdiyini söyləyib.
Çünki bitki əsaslı sütlər birbaşa xərçəngə səbəb olmasalar da, xəstəlik riskini azaldan qida maddələrindən məhrumdurlar.

Tarix: 5-12-2024, 22:13 Oxunub: 13


Bölməyə aid digər xəbərlər
7-12-2020, 07:48 İnsanı qocaldan qidalar