22:12 / 11-07-2025
21:53 / 11-07-2025
21:18 / 11-07-2025
20:50 / 11-07-2025
20:30 / 11-07-2025
20:22 / 11-07-2025
19:45 / 11-07-2025
19:30 / 11-07-2025
19:19 / 11-07-2025
18:39 / 11-07-2025
18:30 / 11-07-2025
18:20 / 11-07-2025
17:47 / 11-07-2025
17:30 / 11-07-2025
17:17 / 11-07-2025
16:45 / 11-07-2025
16:16 / 11-07-2025
16:00 / 11-07-2025
15:44 / 11-07-2025
15:30 / 11-07-2025
15:24 / 11-07-2025
14:16 / 11-07-2025
13:03 / 11-07-2025
12:57 / 11-07-2025
12:28 / 11-07-2025
12:17 / 11-07-2025
11:31 / 11-07-2025
11:13 / 11-07-2025
11:08 / 11-07-2025
11:04 / 11-07-2025
11:00 / 11-07-2025
Qida və Beyin: Alman universitetində yeni kurs tələbələrin psixoloji və neyrobioloji inkişafını hədəfləyir
Sahibkartv.az xəbər verir ki, Almaniyanın aparıcı elmi-tədqiqat müəssisələrindən biri olan Berlin Humboldt Universiteti bu semestrdən etibarən tələbələr üçün yeni və innovativ kurs təqdim etməyə başlayıb. “Qida, beyin və davranış” adlı bu kurs müasir neyrobiologiya ilə qidalanma elmini birləşdirərək, qida tərkibinin insan psixologiyasına və kognitiv funksiyalarına (diqqət, yaddaş, öyrənmə) təsirini araşdırmağı qarşıya məqsəd qoyur.
Kursun əsas məqsədi tələbələrə yalnız nəzəri bilik vermək deyil, həm də onları gündəlik həyatlarında daha şüurlu və elmi əsaslı qidalanmaya yönəltməkdir. Kurs çərçivəsində tələbələr qida maddələrinin beyindəki sinir ötürmələrinə necə təsir etdiyini, müəyyən vitamin və mineral çatışmazlıqlarının yaddaş pozuntularına necə səbəb ola biləcəyini, şəkər və sürətli karbohidratlarla zəngin yeməklərin isə diqqət dağınıqlığını necə artırdığını öyrənirlər.
Proqramın müəlliflərindən biri, neyropsixologiya üzrə tanınmış professor Dr. Claudia Meier bildirir:
“Qida sadəcə enerji mənbəyi deyil. O, beynin fəaliyyətinə birbaşa təsir göstərir. Serotonin, dopamin kimi neyrotransmitterlərin sintezində iştirak edən amin turşuları, B qrupu vitaminləri və omeqa-3 yağ turşuları insanın emosional vəziyyəti və diqqət performansı üçün həyati əhəmiyyət daşıyır.”
Kurs yalnız nəzəri mühazirələrlə məhdudlaşmır. Tələbələrə eyni zamanda praktik laboratoriya modulları da təklif olunur. Onlar burada öz bədənlərində bəzi qida dəyişikliklərinin təsirini ölçür, qısa müddətli yaddaş testlərində iştirak edir, EEG (beyin fəaliyyətini ölçən) texnologiyaları ilə tanış olur və fərqli qidalanma modellərinin beyin performansına təsirini öyrənirlər.
Tələbələr arasında kursa maraq olduqca böyükdür. Sosial elmlər, tibb, psixologiya və hətta mühəndislik ixtisaslarında oxuyan gənclər bu kursun həyat keyfiyyətlərini yüksəltdiyini düşünürlər. 22 yaşlı tələbə Sophie Krüger belə deyir:
“Bu kurs mənim həyatımı dəyişdi. Artıq səhər yeməyimi keçmirəm və şəkərli içkilərdən uzaq dururam. Fərqi dərhal hiss etmişəm – həm diqqətim artıb, həm də özümü daha sakit hiss edirəm.”
Avropa təhsil sistemində qida və davranış arasında əlaqəyə yönələn ilk kurslardan biri olan bu modul artıq digər universitetlərdə də tətbiq olunmaq üçün maraqla qarşılanıb. Xüsusilə İsveç, Hollandiya və Danimarka kimi ölkələrin universitetləri bu proqramı öz təhsil sistemlərinə daxil etmək üçün Humboldt Universiteti ilə əməkdaşlıq danışıqlarına başlayıblar.
Kursun gələcəkdə onlayn formatda təqdim edilməsi planlaşdırılır ki, bu da dünya miqyasında tələbələrin və müəllimlərin istifadəsinə imkan yaradacaq. Hazırda universitet eyni mövzuya həsr olunmuş bir elmi jurnalın yaradılması üzərində də işləyir.
Bölməyə aid digər xəbərlər