11:26 / 17-04-2025
11:08 / 17-04-2025
10:57 / 17-04-2025
10:53 / 17-04-2025
10:24 / 17-04-2025
10:20 / 17-04-2025
10:16 / 17-04-2025
10:05 / 17-04-2025
09:59 / 17-04-2025
09:55 / 17-04-2025
09:44 / 17-04-2025
09:29 / 17-04-2025
09:00 / 17-04-2025
21:17 / 16-04-2025
20:30 / 16-04-2025
19:30 / 16-04-2025
19:19 / 16-04-2025
18:52 / 16-04-2025
18:30 / 16-04-2025
18:20 / 16-04-2025
17:30 / 16-04-2025
17:21 / 16-04-2025
Sahibkartv.az xəbər verir ki, Avropa Parlamenti 2025-ci ildən etibarən süni ətin ictimai iaşə obyektlərində istifadəsini məcburi edən bir qərar qəbul edib. Bu addımın əsas məqsədi, heyvan kəsiminin azaldılması, həmçinin ekoloji yükün minimuma endirilməsi və bəşəriyyətin gələcəyi üçün daha dayanıqlı bir qida sisteminin təşviq edilməsidir.
Süni ət və ekoloji təsirlər
Avropa Parlamentinin qəbul etdiyi bu qərar, süni ət istehsalının artırılması və heyvandarlıqdan qaynaqlanan ətraf mühitə olan təsirlərin azaldılması məqsədini güdür. Süni ət, laboratoriyalarda hüceyrə mədəniyyəti üsulu ilə istehsal edilən, canlı heyvanlar üzərində heç bir zərərli təsir yaratmayan, ekoloji cəhətdən daha dayanıqlı bir məhsuldur. Həmçinin, bu məhsulun istehsalı kəskin su sərfiyyatını və yağış meşələrinin qırılmasını da əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Süni ət və ictimai iaşə sektoru
Yeni qərar, süni ət istifadəsini xüsusilə restoranlar, kafeler və fast food zəncirləri kimi ictimai iaşə obyektlərində məcburi edəcək. Beləliklə, 2025-ci ildən etibarən bu obyektlərdə ən azı 50% istifadə olunan ət məhsulları süni ət olmalıdır. Avropa Parlamenti, bu qərarın qida təhlükəsizliyi, heyvan hüquqları və ekoloji davamlılıq mövzularında böyük bir irəliləyiş olacağını qeyd edib.
Süni ət istehsalının artan tələbatı
Bu qərar, süni ət istehsalına olan tələbatın artmasına səbəb olacaq. Süni ət istehsalçıları, biotexnologiya və biorəqəmsal metodlar vasitəsilə daha geniş istehsal imkanları yaradaraq, süni ətin qiymətini daha əlverişli hala gətirməyi hədəfləyirlər. Həmçinin, bu addım, süni ət texnologiyalarının inkişafı və yeni məhsul variantlarının bazara təqdim olunması üçün zəmin yaradacaq.
İnsan sağlamlığı və etik müzakirələr
Süni ət istehsalının ən mühüm üstünlüklərindən biri də heyvan hüquqları ilə bağlı etik məsələlərə müsbət təsir etməsidir. Süni ət istehsalı, heyvanların kəsilməsi ehtiyacını aradan qaldırır və buna görə də heyvan hüquqları təşkilatları tərəfindən dəstəklənir. Ancaq bu qərarın bəzi müxalifləri də mövcuddur. Onlar, süni ətin insan sağlamlığına təsirlərini və bu məhsulun tərkibindəki kimyəvi maddələri müzakirə edirlər. Avropa Parlamenti, bu məsələni nəzərə alaraq, süni ətin keyfiyyətinə dair ciddi tələblər qoyub.
Süni ət istehsalının gələcəyi
Avropa Parlamentinin qəbul etdiyi bu qərar, qlobal miqyasda digər ölkələrə də təsir edə bilər. Bir çox digər ölkələr, süni ət istehsalının ekoloji və etik üstünlüklərini nəzərə alaraq, bu texnologiyanı qəbul edə və öz qida siyasətlərinə inteqrasiya edə bilərlər. Həmçinin, bu qərar, gələcəkdə digər sektorlar, məsələn, sağlam qida istehsalı və yaşıl enerji sahələrində də yenilikçi yanaşmaların təşviq edilməsinə səbəb ola bilər.
Bölməyə aid digər xəbərlər