
Son araşdırmalar göstərir ki, çoxumuzun sağlam hesab etdiyi bəzi qidalar infarkt riskini artırma potensialına malikdir.
Sahibkartv.az-ın məlumatına görə, Avstraliyadan olan alimlər tərəfindən aparılan yeni tədqiqat omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşularının gözlənilməz təsirlərini ortaya çıxarıb. Araşdırmaya görə, aşağıdakı qidaların həddindən artıq istehlakı bəzi insanlar üçün infarkt riskini yüksəldə bilər:
Avokado
Yağlı balıqlar (qızılbalıq, sardina və s.)
Qoz-fındıq (qoz, badam və s.)
Toxumlar (çia, kətan toxumu və s.)
Zeytun yağı
Günəbaxan yağı
Soya yağı
Kolza yağı (kanola yağı)
Kvinslend Universitetindən molekulyar alim Deysi Krikin rəhbərlik etdiyi araşdırma omeqa-3 əlavələrinin yalnız faydalı təsirlərə malik olmadığını göstərib. Tədqiqat nəticələrinə görə, bəzi insanlarda omeqa-3 yağ turşuları immunitet sistemini sakitləşdirmək əvəzinə iltihabın artmasına səbəb ola bilər.
Araşdırmada 2800 iştirakçının məlumatları təhlil edilib və yüksək miqdarda omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşuları qəbul edən şəxslərdə GlycA səviyyələrinin artdığı müəyyən edilib. GlycA səviyyəsi isə iltihabın göstəricisi olaraq infarkt və digər xroniki xəstəliklər üçün risk işarəsi sayılır.
Tədqiqatın nəticələrinə görə, günəbaxan, soya və kolza kimi bitki mənşəli yağlar uzun müddət sağlam seçim kimi tanınsa da, həddindən artıq istehlakı immunitet sisteminə mənfi təsir göstərə və infarktdan xroniki iltihaba qədər bir sıra sağlamlıq risklərinə yol aça bilər.
RUSH Sağlam Yaşlanma İnstitutunun professoru Tomas Holland bu nəticələri “gözlənilməz” adlandıraraq qeyd edib ki, bəzi yağların insan orqanizminə təsiri fərdi genetik və metabolik xüsusiyyətlərdən asılı olaraq dəyişə bilər.
Alimlər və mütəxəssislər insanlara balanslı qidalanma və omeqa yağlarını həddindən artıq istifadə etməmək barədə xəbərdarlıq edirlər.




































