Gözəllik salonlarında bunlar qadağan olunur - Video
10:37 / 05-02-2025
Bakıda iki avtomobil toqquşub, 3 nəfər ölüb
10:32 / 05-02-2025
Küləyin sürəti narıncı şkalaya keçəcək - Xəbərdarlıq
10:28 / 05-02-2025
Azərbaycan işarə edir, biz bunu nəzərə alırıq - Paşinyan
09:47 / 05-02-2025
Kanadanın taleyi necə olacaq? - ABŞ dövlət katibi AÇIQLADI
09:42 / 05-02-2025
Tramp İrana qarşı fərman imzaladı
09:37 / 05-02-2025
Ağstafada hərbçilər dəm qazından zəhərləndi
09:27 / 05-02-2025
Rusiyanın yalanı üzə çıxdı - 8 dəqiqə sonra olubmuş
09:12 / 05-02-2025
Təyyarə Rusiyanın "Pantsir-S" raketi ilə vurulub
09:00 / 05-02-2025
Blokçeyn və Rəqəmsal İdentifikasiya: Təhlükəsiz və Sürətli Doğrulama
22:13 / 04-02-2025
Hidrogen Enerjisi: Yaşıl Yanacaq İnqilabı
21:46 / 04-02-2025
Biotexnologiya və Səhiyyədə Gen Mühəndisliyi
21:18 / 04-02-2025
Sualtı Dronlar: Dəniz Sənayesində Yeni Texnologiyalar
20:44 / 04-02-2025
Aeroponika və Hidroponika: Torpaqsız Meyvəçilik
20:30 / 04-02-2025
Robotik Eksoskeletlər: Fərdi və Sənaye İstifadəsi
20:24 / 04-02-2025
Meyvəçilikdə Süni İntellekt: Xəstəliklərin Erkən Diaqnostikası
20:00 / 04-02-2025
Ağıllı Bağçılıq: Sensorlar və Süni İntellektlə Meyvəçilik
19:49 / 04-02-2025
Genetik Modifikasiya: Daha Dayanıqlı Meyvə Sortları
19:30 / 04-02-2025
Dikey Fermerlik: Meyvəçilikdə Yeni Trendlər
19:19 / 04-02-2025
Dronlarla Meyvəçilik: Ağacların İdarə Olunması və Məhsul Yığımı
19:00 / 04-02-2025
Robotlaşmış Bağ Təsərrüfatları: Meyvə Yığımı Avtomatlaşdırılır
18:51 / 04-02-2025
Ağıllı Suvarma Sistemləri: Meyvəçilikdə Səmərəliliyin Artırılması
18:30 / 04-02-2025
Ekoloji Gübrələr: Meyvəçilikdə Kimyəvi Gübrələrə Alternativ
18:21 / 04-02-2025
İqlim Dəyişikliklərinə Davamlı Meyvə Sortları
17:43 / 04-02-2025
Meyvəçilikdə Drip Suvarma: Suyun Effektiv İstifadəsi
17:30 / 04-02-2025
Arılar və Meyvəçilik: Texnologiya Tozlanmanı Necə Dəyişdirir?
17:18 / 04-02-2025
Blokçeyn və Meyvəçilik: Təchizat Zəncirində Şəffaflıq
16:42 / 04-02-2025
Kənd Təsərrüfatında Aeroponika: Meyvəçilikdə Torpaqsız Yetişdirmə
16:15 / 04-02-2025
Hitlerin İkinci Dünya Müharibəsi sırasında verdiyi 10 SƏHV QƏRAR
16:00 / 04-02-2025
Həm sərhədə xarici qüvvə yığır, həm də sülh istəyir - erməni hiyləsi
15:30 / 04-02-2025
Qablaşdırmada Yeniliklər: Bioloji Parçalanan Materiallar
15:00 / 04-02-2025
Paşinyandan şok: 44 günlük müharibədə məğlub olduq, amma...
14:22 / 04-02-2025
Uşaqlara kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQ
İşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər.
Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir.
Sahibkartv.az bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, heç vaxt özünə və övladlarına kolbasa almadığını bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasaların tərkibindəki konservantlar, ləzzət artırıcılar, stabilizatorlar və digər xammallar məhsulun saxlanma müddətini uzatmalı və görünüşünü yaxşılaşdırmalıdır. Amma emal zamanı onun tərkibində orqanizmə zərərli olan maddələr əmələ gəlir. Onların müntəzəm istifadəsi ilə bağırsaq və mədə xərçəngi riski artır.
Baranova kolbasaların uşaqlar üçün xüsusilə ciddi təhlükə yaratdığını da qeyd edib.
"Kolbasa sadəcə "tez yemək" deyil, onların tərkibində xərçəngə tutulma riskini artıran əlavələr var", - həkim vurğulayıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ilk dəfə 2015-ci ildə emal olunmuş və qırmızı ətin təhlükələrini rəsmi olaraq bəyan edib.
O, vetçina, kolbasa, sosiska və digər emal edilmiş ət məhsullarını kanserogenlərin birinci qrupuna aid edib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qalın bağırsaq və mədə xərçəngi daha çox inkişaf edir.
Kanserogenlərin birinci qrupuna siqaret çəkmək və asbest də daxildir, lakin ÜST qeyd edir ki, bu, onların hamısının eyni dərəcədə təhlükəli olması demək deyil.
Eyni hesabatda ÜST qeyd edib ki, emal olunmuş ətin xərçəngə səbəb olmasına dair qəti sübut yoxdur.
Müstəqil tədqiqat təşkilatı Global Burden of Disease Project hesab edir ki, yüksək səviyyədə işlənmiş ətin hər il təxminən 34.000 xərçəng ölümü ilə əlaqələndirilir.
Həmçinin 2015-ci ildə CBS News ÜST-nin hesabatındakı çatışmazlıqları qeyd edib. Bunlara işlənmiş ət yemək və xərçəngin inkişafı arasında birbaşa əlaqəni müəyyən etmək üçün tədqiqatın olmaması daxildir. Üstəlik, təşkilat hansı məhsulların daha çox kanserogen olduğunu qeyd etməyib.
2023-cü ildə ÜST, emal edilmiş ətin xərçəngə səbəb olduğu qiymətləndirməsini davam etdirib. Belə ki, işlənmiş ət istehlakı və meyvə-tərəvəzin az qəbulu, oturaq həyat tərzi, piylənmə, siqaret və həddindən artıq spirtli içki qəbulu kolorektal xərçəngin səbəbləri kimi müəyyən edilib. Bununla belə, istehlak edilən emal olunmuş ətin miqdarı ilə bağlı ÜST-dən hələlik rəsmi tövsiyələr yoxdur.
Əvvəllər Harvard Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, işlənmiş qırmızı ət yemək demansiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Həftədə iki porsiya işlənmiş qırmızı ət yemək, onu az yeyənlərlə müqayisədə demansiya inkişaf riskini 14 faiz artırır. Maraqlıdır ki, bir porsiya işlənmiş ətin sağlam alternativi ilə (məsələn, qoz-fındıq və paxlalılar) əvəz edilməsi demansiya riskini 23 faiz azaldır. /Lent.az
Bölməyə aid digər xəbərlər
İşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər.
Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir.
Sahibkartv.az bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, heç vaxt özünə və övladlarına kolbasa almadığını bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasaların tərkibindəki konservantlar, ləzzət artırıcılar, stabilizatorlar və digər xammallar məhsulun saxlanma müddətini uzatmalı və görünüşünü yaxşılaşdırmalıdır. Amma emal zamanı onun tərkibində orqanizmə zərərli olan maddələr əmələ gəlir. Onların müntəzəm istifadəsi ilə bağırsaq və mədə xərçəngi riski artır.
Baranova kolbasaların uşaqlar üçün xüsusilə ciddi təhlükə yaratdığını da qeyd edib.
"Kolbasa sadəcə "tez yemək" deyil, onların tərkibində xərçəngə tutulma riskini artıran əlavələr var", - həkim vurğulayıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ilk dəfə 2015-ci ildə emal olunmuş və qırmızı ətin təhlükələrini rəsmi olaraq bəyan edib.
O, vetçina, kolbasa, sosiska və digər emal edilmiş ət məhsullarını kanserogenlərin birinci qrupuna aid edib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qalın bağırsaq və mədə xərçəngi daha çox inkişaf edir.
Kanserogenlərin birinci qrupuna siqaret çəkmək və asbest də daxildir, lakin ÜST qeyd edir ki, bu, onların hamısının eyni dərəcədə təhlükəli olması demək deyil.
Eyni hesabatda ÜST qeyd edib ki, emal olunmuş ətin xərçəngə səbəb olmasına dair qəti sübut yoxdur.
Müstəqil tədqiqat təşkilatı Global Burden of Disease Project hesab edir ki, yüksək səviyyədə işlənmiş ətin hər il təxminən 34.000 xərçəng ölümü ilə əlaqələndirilir.
Həmçinin 2015-ci ildə CBS News ÜST-nin hesabatındakı çatışmazlıqları qeyd edib. Bunlara işlənmiş ət yemək və xərçəngin inkişafı arasında birbaşa əlaqəni müəyyən etmək üçün tədqiqatın olmaması daxildir. Üstəlik, təşkilat hansı məhsulların daha çox kanserogen olduğunu qeyd etməyib.
2023-cü ildə ÜST, emal edilmiş ətin xərçəngə səbəb olduğu qiymətləndirməsini davam etdirib. Belə ki, işlənmiş ət istehlakı və meyvə-tərəvəzin az qəbulu, oturaq həyat tərzi, piylənmə, siqaret və həddindən artıq spirtli içki qəbulu kolorektal xərçəngin səbəbləri kimi müəyyən edilib. Bununla belə, istehlak edilən emal olunmuş ətin miqdarı ilə bağlı ÜST-dən hələlik rəsmi tövsiyələr yoxdur.
Əvvəllər Harvard Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, işlənmiş qırmızı ət yemək demansiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Həftədə iki porsiya işlənmiş qırmızı ət yemək, onu az yeyənlərlə müqayisədə demansiya inkişaf riskini 14 faiz artırır. Maraqlıdır ki, bir porsiya işlənmiş ətin sağlam alternativi ilə (məsələn, qoz-fındıq və paxlalılar) əvəz edilməsi demansiya riskini 23 faiz azaldır. /Lent.az
Tarix: 2-01-2025, 15:32 Oxunub: 23
Bölməyə aid digər xəbərlər
18-12-2024, 14:44
İlham Əliyev Dmitri Kiselyova müsahibə verdi - Yenilənib
16-07-2024, 13:24
Ağıllı dərmanlar ağciyər xərçəngində ömrü 22 ay uzadır
15-06-2024, 11:16
Kardioloq xəbərdarlıq etdi: Qurban ətini yeməyin vaxtına diqqət edin
12-06-2024, 15:00
'Hovuz yerinə dənizi seçin' xəbərdarlığı!
11-10-2023, 10:30
"Skripkanı çalan Fransadır" - PREZİDENT QARABAĞDAKI VƏZİYYƏT BARƏDƏ GENİŞ MƏLUMAT VERDİ
26-04-2023, 19:00
Bəxtiyar Əliyev: “Azərbaycanda "daxildə emal" xüsusi proseduru investisiya qoyuluşu imkanlarını artıracaq”
29-03-2023, 18:36
Azərbaycanda "Yol vergisinin ödəyicisi" anlayışı dəyişib
3-02-2023, 17:16
Cənub Qaz Dəhlizi Məşvərət Şurası çərçivəsində nazirlərin 9-cu, Yaşıl Enerji Məşvərət Şurası çərçivəsində nazirlərin 1-ci iclaslarının açılışı olub
31-01-2022, 10:52
Azərbaycanda təhsil seqreqasiyası: Həkimləri birinci və ikinci dərəcəliyə ayıran qərarlar - ARAŞDIRMA + FOTO
28-01-2022, 21:58
YAP-ın şəhər və rayon təşkilatına yeni sədrlər təyin olunub – SİYAHI
26-08-2021, 10:54
Birinci vitse-prezident Mehriban Əliyevanın doğum günüdür - FOTO
19-06-2021, 23:36
Xaricdə işləyən azərbaycanlı həkim: “Almaniyada xəstənin həkimə əng vurmağa ehtiyacı yoxdur” – MÜSAHİBƏ+FOTO
27-04-2021, 14:25
“Ağıllı kənd”in təməli qoyuldu, 200 fərdi ev tikiləcək
14-02-2021, 16:28
ÜST Şamaxıda ilkin səhiyyə xidmətlərinin gücləndirilməsi istiqamətində fəaliyyətə başlayıb – FOTO
10-01-2021, 10:35
Qidalanmada yol verdiyimiz səhvlər
31-12-2020, 23:10
İlham Əliyev Azərbaycan xalqına müraciət etdi
1-11-2020, 21:10
Dr. Gülnarə Həmidova ilə müsahibə
24-07-2020, 09:42
İlham Əliyevin yanında su təsərrüfatının vəziyyətinə həsr olunmuş müşavirə keçirildi - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
21-07-2020, 18:03
İlham Əliyev və Mehriban Əliyeva Bakıda təqdimat mərasimində - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
9-07-2020, 22:29
Pandemiyadan zərər çəkənlərə bank kreditləri üzrə dövlət zəmanətinin verilməsi QAYDASI
8-07-2020, 10:37
Yay aylarında qida zəhərlənmələrindən necə qorunaq? - TÖVSİYƏLƏR