Öd kisəsini təmizləyən və damarları açan möcüzəvi qida
17:39 / 04-01-2025
Sabah bəzi yerlərdə yağış yağacaq
17:16 / 04-01-2025
Suriya ilə diplomatik təmaslar- son bir ayda nələr baş verib?
16:43 / 04-01-2025
Cənubi Koreyanın balıqçı gəmisi daşlığa çırpılıb, ölənlər var
15:49 / 04-01-2025
Rusiya hərbçiləri Donetsk vilayətində üç yaşayış məntəqəsini ələ keçirdi
15:00 / 04-01-2025
Goranboyda narkokuryer qadın saxlanılıb
14:21 / 04-01-2025
Ötən gün cinayət törətməkdə şübhəli bilinən 15 nəfər saxlanılı
14:04 / 04-01-2025
Əməliyyat zamanı canlı yayım açan cərrahlarla bağlı MÜHÜM AÇIQLAMA
14:00 / 04-01-2025
Azərbaycan nefti bahalaşdı
13:37 / 04-01-2025
236 sərnişini olan Rusiya təyyarəsi məcburi eniş etdi
13:13 / 04-01-2025
Bakıda avtobus qəzaya uğrayıb, bir nəfər ölüb
13:07 / 04-01-2025
Vaşinqtonda baş verən atışmada beş nəfər yaralandı
11:27 / 04-01-2025
Los-Ancelesdə qeyri-adi qəza: iki robotun toqquşma anı - VİDEO
10:38 / 04-01-2025
Podolyak Rusiyanı məğlub etməyin yeganə yolunu açıqladı
10:21 / 04-01-2025
ABŞ Suriyanın şimalında hərbi baza yaradır
10:17 / 04-01-2025
Qrenlandiya lideri Danimarkadan müstəqillik istəyir
10:12 / 04-01-2025
ADY bu istiqamət üzrə sərnişindaşımanı bərpa edir
10:07 / 04-01-2025
Ağıllı Şəhər Texnologiyaları: Gələcəyin Şəhərləri
22:12 / 03-01-2025
Dəniz Mədənçiliyi və Dərin Dəniz Resursları
21:43 / 03-01-2025
Sağlamlıq Texnologiyalarında Giyilebilir Cihazlar
21:17 / 03-01-2025
Ağıllı Təchizat Zənciri və Logistika Sistemləri: Gələcəyin Yenilikləri
20:45 / 03-01-2025
Kosmik Turizm: Gələcəyin Ən Həyəcanverici Sənayesi
20:16 / 03-01-2025
Biometrik Ödəniş Sistemləri: Gələcəyin Təhlükəsiz və Rahat Maliyyə Həlli
19:42 / 03-01-2025
Enerji Saxlama Texnologiyalarında İrəliləyişlər: Gələcəyin Enerji Həlləri
19:19 / 03-01-2025
Blokçeyn və Kənd Təsərrüfatı: Rəqəmsal İnnovasiya ilə Əkinçilikdə İnqilab
18:51 / 03-01-2025
Nanotexnologiyalar və Yeni Materiallar: İnnovasiyanın Yeni Səviyyəsi
18:24 / 03-01-2025
Uşaqlara kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQ
İşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər.
Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir.
Sahibkartv.az bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, heç vaxt özünə və övladlarına kolbasa almadığını bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasaların tərkibindəki konservantlar, ləzzət artırıcılar, stabilizatorlar və digər xammallar məhsulun saxlanma müddətini uzatmalı və görünüşünü yaxşılaşdırmalıdır. Amma emal zamanı onun tərkibində orqanizmə zərərli olan maddələr əmələ gəlir. Onların müntəzəm istifadəsi ilə bağırsaq və mədə xərçəngi riski artır.
Baranova kolbasaların uşaqlar üçün xüsusilə ciddi təhlükə yaratdığını da qeyd edib.
"Kolbasa sadəcə "tez yemək" deyil, onların tərkibində xərçəngə tutulma riskini artıran əlavələr var", - həkim vurğulayıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ilk dəfə 2015-ci ildə emal olunmuş və qırmızı ətin təhlükələrini rəsmi olaraq bəyan edib.
O, vetçina, kolbasa, sosiska və digər emal edilmiş ət məhsullarını kanserogenlərin birinci qrupuna aid edib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qalın bağırsaq və mədə xərçəngi daha çox inkişaf edir.
Kanserogenlərin birinci qrupuna siqaret çəkmək və asbest də daxildir, lakin ÜST qeyd edir ki, bu, onların hamısının eyni dərəcədə təhlükəli olması demək deyil.
Eyni hesabatda ÜST qeyd edib ki, emal olunmuş ətin xərçəngə səbəb olmasına dair qəti sübut yoxdur.
Müstəqil tədqiqat təşkilatı Global Burden of Disease Project hesab edir ki, yüksək səviyyədə işlənmiş ətin hər il təxminən 34.000 xərçəng ölümü ilə əlaqələndirilir.
Həmçinin 2015-ci ildə CBS News ÜST-nin hesabatındakı çatışmazlıqları qeyd edib. Bunlara işlənmiş ət yemək və xərçəngin inkişafı arasında birbaşa əlaqəni müəyyən etmək üçün tədqiqatın olmaması daxildir. Üstəlik, təşkilat hansı məhsulların daha çox kanserogen olduğunu qeyd etməyib.
2023-cü ildə ÜST, emal edilmiş ətin xərçəngə səbəb olduğu qiymətləndirməsini davam etdirib. Belə ki, işlənmiş ət istehlakı və meyvə-tərəvəzin az qəbulu, oturaq həyat tərzi, piylənmə, siqaret və həddindən artıq spirtli içki qəbulu kolorektal xərçəngin səbəbləri kimi müəyyən edilib. Bununla belə, istehlak edilən emal olunmuş ətin miqdarı ilə bağlı ÜST-dən hələlik rəsmi tövsiyələr yoxdur.
Əvvəllər Harvard Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, işlənmiş qırmızı ət yemək demansiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Həftədə iki porsiya işlənmiş qırmızı ət yemək, onu az yeyənlərlə müqayisədə demansiya inkişaf riskini 14 faiz artırır. Maraqlıdır ki, bir porsiya işlənmiş ətin sağlam alternativi ilə (məsələn, qoz-fındıq və paxlalılar) əvəz edilməsi demansiya riskini 23 faiz azaldır. /Lent.az
Bölməyə aid digər xəbərlər
İşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər.
Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir.
Sahibkartv.az bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, heç vaxt özünə və övladlarına kolbasa almadığını bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasaların tərkibindəki konservantlar, ləzzət artırıcılar, stabilizatorlar və digər xammallar məhsulun saxlanma müddətini uzatmalı və görünüşünü yaxşılaşdırmalıdır. Amma emal zamanı onun tərkibində orqanizmə zərərli olan maddələr əmələ gəlir. Onların müntəzəm istifadəsi ilə bağırsaq və mədə xərçəngi riski artır.
Baranova kolbasaların uşaqlar üçün xüsusilə ciddi təhlükə yaratdığını da qeyd edib.
"Kolbasa sadəcə "tez yemək" deyil, onların tərkibində xərçəngə tutulma riskini artıran əlavələr var", - həkim vurğulayıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ilk dəfə 2015-ci ildə emal olunmuş və qırmızı ətin təhlükələrini rəsmi olaraq bəyan edib.
O, vetçina, kolbasa, sosiska və digər emal edilmiş ət məhsullarını kanserogenlərin birinci qrupuna aid edib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qalın bağırsaq və mədə xərçəngi daha çox inkişaf edir.
Kanserogenlərin birinci qrupuna siqaret çəkmək və asbest də daxildir, lakin ÜST qeyd edir ki, bu, onların hamısının eyni dərəcədə təhlükəli olması demək deyil.
Eyni hesabatda ÜST qeyd edib ki, emal olunmuş ətin xərçəngə səbəb olmasına dair qəti sübut yoxdur.
Müstəqil tədqiqat təşkilatı Global Burden of Disease Project hesab edir ki, yüksək səviyyədə işlənmiş ətin hər il təxminən 34.000 xərçəng ölümü ilə əlaqələndirilir.
Həmçinin 2015-ci ildə CBS News ÜST-nin hesabatındakı çatışmazlıqları qeyd edib. Bunlara işlənmiş ət yemək və xərçəngin inkişafı arasında birbaşa əlaqəni müəyyən etmək üçün tədqiqatın olmaması daxildir. Üstəlik, təşkilat hansı məhsulların daha çox kanserogen olduğunu qeyd etməyib.
2023-cü ildə ÜST, emal edilmiş ətin xərçəngə səbəb olduğu qiymətləndirməsini davam etdirib. Belə ki, işlənmiş ət istehlakı və meyvə-tərəvəzin az qəbulu, oturaq həyat tərzi, piylənmə, siqaret və həddindən artıq spirtli içki qəbulu kolorektal xərçəngin səbəbləri kimi müəyyən edilib. Bununla belə, istehlak edilən emal olunmuş ətin miqdarı ilə bağlı ÜST-dən hələlik rəsmi tövsiyələr yoxdur.
Əvvəllər Harvard Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, işlənmiş qırmızı ət yemək demansiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Həftədə iki porsiya işlənmiş qırmızı ət yemək, onu az yeyənlərlə müqayisədə demansiya inkişaf riskini 14 faiz artırır. Maraqlıdır ki, bir porsiya işlənmiş ətin sağlam alternativi ilə (məsələn, qoz-fındıq və paxlalılar) əvəz edilməsi demansiya riskini 23 faiz azaldır. /Lent.az
Tarix: 2-01-2025, 15:32 Oxunub: 7
Bölməyə aid digər xəbərlər
18-12-2024, 14:44
İlham Əliyev Dmitri Kiselyova müsahibə verdi - Yenilənib
16-07-2024, 13:24
Ağıllı dərmanlar ağciyər xərçəngində ömrü 22 ay uzadır
15-06-2024, 11:16
Kardioloq xəbərdarlıq etdi: Qurban ətini yeməyin vaxtına diqqət edin
12-06-2024, 15:00
'Hovuz yerinə dənizi seçin' xəbərdarlığı!
11-10-2023, 10:30
"Skripkanı çalan Fransadır" - PREZİDENT QARABAĞDAKI VƏZİYYƏT BARƏDƏ GENİŞ MƏLUMAT VERDİ
26-04-2023, 19:00
Bəxtiyar Əliyev: “Azərbaycanda "daxildə emal" xüsusi proseduru investisiya qoyuluşu imkanlarını artıracaq”
29-03-2023, 18:36
Azərbaycanda "Yol vergisinin ödəyicisi" anlayışı dəyişib
3-02-2023, 17:16
Cənub Qaz Dəhlizi Məşvərət Şurası çərçivəsində nazirlərin 9-cu, Yaşıl Enerji Məşvərət Şurası çərçivəsində nazirlərin 1-ci iclaslarının açılışı olub
31-01-2022, 10:52
Azərbaycanda təhsil seqreqasiyası: Həkimləri birinci və ikinci dərəcəliyə ayıran qərarlar - ARAŞDIRMA + FOTO
28-01-2022, 21:58
YAP-ın şəhər və rayon təşkilatına yeni sədrlər təyin olunub – SİYAHI
26-08-2021, 10:54
Birinci vitse-prezident Mehriban Əliyevanın doğum günüdür - FOTO
19-06-2021, 23:36
Xaricdə işləyən azərbaycanlı həkim: “Almaniyada xəstənin həkimə əng vurmağa ehtiyacı yoxdur” – MÜSAHİBƏ+FOTO
27-04-2021, 14:25
“Ağıllı kənd”in təməli qoyuldu, 200 fərdi ev tikiləcək
14-02-2021, 16:28
ÜST Şamaxıda ilkin səhiyyə xidmətlərinin gücləndirilməsi istiqamətində fəaliyyətə başlayıb – FOTO
10-01-2021, 10:35
Qidalanmada yol verdiyimiz səhvlər
31-12-2020, 23:10
İlham Əliyev Azərbaycan xalqına müraciət etdi
1-11-2020, 21:10
Dr. Gülnarə Həmidova ilə müsahibə
24-07-2020, 09:42
İlham Əliyevin yanında su təsərrüfatının vəziyyətinə həsr olunmuş müşavirə keçirildi - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
21-07-2020, 18:03
İlham Əliyev və Mehriban Əliyeva Bakıda təqdimat mərasimində - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
9-07-2020, 22:29
Pandemiyadan zərər çəkənlərə bank kreditləri üzrə dövlət zəmanətinin verilməsi QAYDASI
8-07-2020, 10:37
Yay aylarında qida zəhərlənmələrindən necə qorunaq? - TÖVSİYƏLƏR