22:12 / 17-04-2025
21:21 / 17-04-2025
20:43 / 17-04-2025
20:30 / 17-04-2025
20:17 / 17-04-2025
19:49 / 17-04-2025
19:30 / 17-04-2025
19:19 / 17-04-2025
18:52 / 17-04-2025
18:30 / 17-04-2025
18:20 / 17-04-2025
17:48 / 17-04-2025
17:30 / 17-04-2025
17:19 / 17-04-2025
16:48 / 17-04-2025
16:17 / 17-04-2025
16:00 / 17-04-2025
15:46 / 17-04-2025
15:30 / 17-04-2025
15:17 / 17-04-2025
15:00 / 17-04-2025
14:22 / 17-04-2025
11:26 / 17-04-2025
11:08 / 17-04-2025
10:57 / 17-04-2025
10:53 / 17-04-2025
10:24 / 17-04-2025
Sahibkartv.az xəbər verir ki, 2025-ci ildə toxumçuluq sahəsində inqilabi dəyişikliklər baş verir.
Dünya üzrə aparılan tədqiqatlar nəticəsində genetik modifikasiya olunmuş (GMO) toxumlar daha yüksək məhsuldarlıq və xəstəliklərə qarşı güclü müqavimət göstərmək qabiliyyətinə malikdir. Xüsusilə ABŞ və Çin alimləri iqlim dəyişikliklərinə uyğunlaşan, quraqlığa və duzlu torpağa davamlı yeni toxum növləri üzərində intensiv iş aparırlar.
Bundan əlavə, Niderland və İsrail kimi ölkələrdə ağıllı toxum texnologiyaları inkişaf etdirilir. Bu toxumlar xüsusi mikroquruluşlara malikdir və ətraf mühitin şərtlərinə uyğun olaraq böyümə prosesini optimallaşdıra bilir. Bəzi yeni növlər daha az su və gübrə tələb edərək ekoloji cəhətdən dayanıqlı kənd təsərrüfatına töhfə verir.
Ekspertlər hesab edirlər ki, bu texnologiyalar gələcəkdə qlobal ərzaq təhlükəsizliyini təmin edəcək və ənənəvi əkinçilik metodlarının yerini tədricən daha innovativ yanaşmalara verəcək. Gələcək illərdə toxumçuluğun tamamilə biotexnologiya əsaslı bir sahəyə çevriləcəyi proqnozlaşdırılır.
Bölməyə aid digər xəbərlər