13:48 / 21-02-2025
13:43 / 21-02-2025
13:09 / 21-02-2025
12:48 / 21-02-2025
12:33 / 21-02-2025
12:21 / 21-02-2025
12:04 / 21-02-2025
11:59 / 21-02-2025
10:42 / 21-02-2025
10:36 / 21-02-2025
09:51 / 21-02-2025
09:42 / 21-02-2025
09:33 / 21-02-2025
09:28 / 21-02-2025
09:23 / 21-02-2025
09:11 / 21-02-2025
09:00 / 21-02-2025
22:16 / 20-02-2025
21:47 / 20-02-2025
21:30 / 20-02-2025
21:22 / 20-02-2025
20:49 / 20-02-2025
20:30 / 20-02-2025
20:19 / 20-02-2025
20:00 / 20-02-2025
19:41 / 20-02-2025
19:30 / 20-02-2025
19:23 / 20-02-2025
18:51 / 20-02-2025
18:30 / 20-02-2025
18:22 / 20-02-2025
17:45 / 20-02-2025
Qida sənayesində innovasiyalar qlobal tələbatı ödəmək və sağlam qidalanmanı təşviq etmək məqsədilə sürətlə inkişaf edir. Sahibkartv.az xəbər verir ki, Yeni texnologiyalar və aqrar-sənaye modelləri sayəsində, çox tərkibli və balanslaşdırılmış qidalar daha tez və effektiv şəkildə istehsal olunaraq bazara çıxarılır. Bu proses kənd təsərrüfatından qida sənayesinə, oradan isə istehlakçılara qədər bütün mərhələləri əhatə edən optimallaşdırılmış qida zəncirini formalaşdırır.
Bu yanaşma, əsasən, məhsulun qida dəyərinin artırılması və saxlanma müddətinin uzadılması ilə bağlıdır. Məsələn, zülal, lif və vitaminlərlə zənginləşdirilmiş yeni növ məhsullar istehsal olunaraq daha balanslı qidalanma imkanı yaradır. Eyni zamanda, genetik seleksiya və aqrar biotexnologiyalar sayəsində fermerlər daha qidalı və xəstəliklərə davamlı məhsullar yetişdirə bilirlər.
Bu innovativ qida zəncirinin mühüm bir hissəsi eyni zamanda logistik həllər və saxlama texnologiyalarıdır. Ağıllı qablaşdırma və temperatur nəzarət sistemləri vasitəsilə məhsulların keyfiyyəti qorunur, tullantılar azalır və bazara daha təzə qidalar təqdim olunur. Məsələn, bioloji əsaslı qoruyucu maddələr və nanoquruluşlu qablaşdırma vasitələri sayəsində qida məhsullarının təbii tərkibi qorunaraq onların saxlanma müddəti artırılır.
Marketlər və pərakəndə satış şəbəkələri də bu prosesə uyğunlaşaraq istehlakçı tələblərini qarşılamaq üçün ağıllı təchizat zəncirinə keçid edirlər. Rəqəmsal izləmə sistemləri məhsulun mənşəyi, istehsal tarixi və qida dəyəri haqqında daha ətraflı məlumat verir, bu da istehlakçıların seçimlərini daha şüurlu etməsinə kömək edir.
Gələcəkdə çox tərkibli və funksional qidaların bazardakı payının daha da artacağı gözlənilir. Alternativ protein mənbələri, bitki əsaslı südlər, vitamin və mineral əlavələri ilə zənginləşdirilmiş çörəklər və digər yenilikçi məhsullar sağlam həyat tərzini dəstəkləyən əsas qida komponentlərinə çevriləcək. Bu isə təkcə fərdi qidalanmanı deyil, həm də qlobal ərzaq təhlükəsizliyini gücləndirəcək.
Bölməyə aid digər xəbərlər