Day, Month 00, Year
00: 00: 00 AM
Kardioloq xəbərdarlıq etdi: Qurban ətini yeməyin vaxtına diqqət edin


Qurban bayramında ürək-damar xəstəlikləri olanlara müxtəlif xəbərdarlıqlar edən Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Özlem Esen, "İntensiv ət istehlakı ürək-damar xəstəliyi olanlar və yüksək təzyiq dərmanı qəbul edənlər üçün problem yaradır. Karbohidratlarla birlikdə istehlak edildikdə də daha böyük bir problemə çevrilir. Ona görə də karbohidratsız və məhdud miqdarda ət istehlak etmələri çox vacibdir. necə bişirirlər”. Ətin hansı yeməkdə yeyilməsi lazım olduğunu da vurğulayan Esen, "Axşam saatlarında yeyilən ət yüksək təzyiq və infarkt problemlərinə səbəb ola bilər" dedi.

Hər il olduğu kimi bu il də Qurban bayramında səhər-axşam süfrələrdə ət öz yerini tutacaq. Ancaq ağır ət istehlakı ürək-damar xəstəlikləri olan insanlarda böyük problemlər yarada bilər. Kardiologiya Mütəxəssisi Müəllim Prof. Üzv Prof. Dr. Özlem Esen qurban ətinin əslində yeyilə bilən ən sağlam ət olduğuna diqqət çəkib. İstehlak edilən ətin miqdarının və necə bişirildiyinin ən önəmli məqam olduğunu ifadə edən Prof. Dr. Esen, “Ürək-damar xəstəliyi olanlara ət yemək qadağan deyil. “Gündə 90-100 qram arasında, yəni 4 böyük küftə ölçüsündə ət istehlak etməyi tövsiyə edirik”.

“ƏT YEMƏNDƏ HATTA ÜRƏK XƏBƏRLƏRİ TƏHLÜKƏSİ VAR”

Ətin kəsildikdən sonra ən az 24 saat saxlanması lazım olduğuna işarə edən Prof. Dr. Özlem Esen “Bu mərhələdə ət yumşalır və özünə gəlir. Odur ki, gözləyin və istehlak edin. Ona görə də isti günlərdə bu gözləmə müddəti 1 gün çəkəcəyi üçün günorta saatlarında istehlak etmək daha sağlam olacaq. Axşam saatlarında yeyilən əti orqanizmimiz üçün həzm etmək daha çətin olur. Bağırsaqdan keçmə müddəti uzandığından yüksək təzyiq, infarkt və digər problemlər yaşaya bilərik. Günorta saatlarında az miqdarda istehlak etmək çox vacibdir. Mən sakatatlara diqqət çəkmək istəyirəm. Ona görə də içalat istehlakı da bayramı müşayiət edə bilər. İsti yay günlərində sakatat tövsiyə etmirik. "Bunlar həzm etmək çox çətin olan qida növləridir" dedi.

“ÖZ YAĞINDA YAVAŞ BİŞİRİLƏN ƏN SAĞLAMLIQDIR”

"Yeməklə birlikdə ət, düyü və karbohidratlarla birlikdə istehlak edilən desertlər yeməyin kalorisini artırır, duz və şəkərin miqdarı artdıqda isə yüksək təzyiq problemlərinə səbəb ola bilər" deyən Prof. Dr. Esen deyib: “Burada ən vacib məqam ətin necə bişirildiyidir. Mütləq xaricdən heç bir əlavə neft mənbəyi əlavə etməməyi tövsiyə edirik. Yəni kərə yağı, süet, quyruq yağı bunlar ətin daha dadlı olması üçün qarışdırılan yağlardır. Ancaq istifadə etməyək. “Uzun və yavaş bişirildikdən sonra qovurma dediyimiz öz yağında qovurmaq sağlam istehlak üsuludur”.

“ƏTİ TƏRƏZƏZƏ QOŞURDURMAQLA İSTƏKİL EDİN”

Esen ətlə udulmanı asanlaşdırmaq üçün istehlak tövsiyəsinə bunları da əlavə edib: “Ətin udulması yavaş və sakit olması üçün əti tərəvəzlə birləşdirək. Buna görə də çörək, salat, zeytunyağlı yeməklər kimi liflə zəngin qidalar birinci yerdədir. "Əti salat və zeytun yağı ilə birləşdirsəniz, ən sağlam istehlak üsulu olur."

“EMOSİONAL anlar GƏRGİNLİYİ QALDIRIR”

Altınbaş Universitetinin professoru, “Bayram günlərində duyğulu anlar da önəmlidir” dedi. Dr. Esen “Hər kəs öz sevdiyi ilə bir araya gəlir. Təbii ki, emosional məqamlar da olur. Bu emosional anlarda gərginlik yüksələ bilər. İnsanlar şəxsi dərmanlarını qəbul etməyi unuda bilərlər. Təcili yardıma ən çox müraciət edən xəstələrimiz yüksək təzyiq problemi olan yaşlı insanlardır. Ona görə də lütfən, dərmanlarını qəbul etsinlər. O, həmçinin duzlu qidalardan istifadə etməmələri barədə xəbərdarlıq edib.

“QURBAN EDƏNLƏR Stressə görə infarkt keçirə bilər”

Son olaraq qurban kəsməklə maraqlanan insanlara təkliflərini verən Prof. Dr. Esen, “Çox stresli bir dövrdür. Bu insanlarda infarkt ola bilər. Biz bunu ötən bayramlarda çox görmüşük. Təcili yardıma gələn insanlar sıx fiziki fəaliyyət nəticəsində infarkt keçirə bilər. “Onlara da burada kömək etməyi tövsiyə edirəm” dedi.

Tarix: 15-06-2024, 11:16 Oxunub: 63


Bölməyə aid digər xəbərlər