Fermerlər Üçün Elektron Ticarət Platformaları
19:11 / 22-02-2025
Fermerlər üçün Su Resurslarının Yeni İdarəetmə Sistemləri
18:52 / 22-02-2025
Kənd Təsərrüfatında Karbon Azaltma Texnologiyaları
18:23 / 22-02-2025
Sahibkarlar üçün Alternativ İnvestisiya Platformaları
18:00 / 22-02-2025
Süni İntellekt və Robotika Kənd Təsərrüfatında
17:44 / 22-02-2025
Rəqəmsal Marketinq və Sahibkarlar Üçün Yeni Perspektivlər
17:22 / 22-02-2025
Qida Təhlükəsizliyində Biotexnologiyanın Yeni Dövrü
16:39 / 22-02-2025
Beynəlxalq Sahibkarlar Üçün 2025-ci İldə Qlobal İmkanlar
16:16 / 22-02-2025
Heyvandarlıqda Alternativ Protein Mənbələri
15:41 / 22-02-2025
Fermerlər üçün Rəqəmsal Kooperativlər
15:18 / 22-02-2025
Narçılıqda Avtomatlaşdırılmış Məhsul Yığımı
14:46 / 22-02-2025
Toxumçuluqda Nano-Texnologiyaların İnqilabı
14:21 / 22-02-2025
Sabah da qar yağacaq
13:50 / 22-02-2025
Üzümçülükdə Genetik Modifikasiya və Dayanıqlı Fermerlik
13:44 / 22-02-2025
DYP qara görə sürücülərə müraciət etdi
13:18 / 22-02-2025
Süni İntellekt Sahibkarlığın Yeni Lokomotivi Olacaq
13:00 / 22-02-2025
Ağ Evdəki Oval Ofisin tarixi masası dəyişdirildi
09:13 / 22-02-2025
Tramp və Putin 9 May Qələbə Gününü Moskvada qeyd edəcəklər
09:00 / 22-02-2025
Almaniyada Fərdi Sahibkarlar Üçün Vergi Yüngülləşdirmələri Tətbiq Ediləcək
22:11 / 21-02-2025
ABŞ-da Rəqəmsal Əmlak Sənədləri Blockchain Üzərindən Qeydiyyata Alınacaq
21:42 / 21-02-2025
BƏƏ-də Dikey Fermerlik Genişlənir
21:33 / 21-02-2025
İtaliyada Zeytun Yağı İstehsalında Yeni Fermentasiya Metodu Tətbiq Edilir
21:23 / 21-02-2025
Norveçdə Balıqçılıq Sənayesi Süni Zəka ilə Təkmilləşdirilir
20:32 / 21-02-2025
Fransa Daşınmaz Əmlak Sektorunda Yaşıl Binalara Daha Çox İnvestisiya Yatırır
20:18 / 21-02-2025
Avstraliyada Fermerlər Dronlarla Məhsul Mühafizəsini Təkmilləşdirir
19:49 / 21-02-2025
Hollandiya Dünyanın İlk Tam Avtomatlaşdırılmış Süd Fermasını Açıb
19:31 / 21-02-2025
Kanadada Süni Ət İstehsalı Üçün Yeni Biotexnologiya Fabriki Açılır
19:19 / 21-02-2025
Çində Yeni Tipli Ekoloji Marketlər Açılmağa Başlayır
18:51 / 21-02-2025
İspaniyada Dəniz Suyu ilə Suvarma Texnologiyası İstifadəyə Verilib
18:30 / 21-02-2025
İsveçdə Təsərrüfat Sahələri Üçün Smart İqlim İdarəetmə Sistemləri Yaradılır
18:21 / 21-02-2025
Həkim ağ çörəkdən imtina məsələsinə NÖQTƏ QOYDU

"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Bölməyə aid digər xəbərlər

"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Tarix: 12-11-2024, 15:30 Oxunub: 64
Bölməyə aid digər xəbərlər
31-08-2023, 08:00
Buğdanın qiyməti yenə artır
28-04-2023, 10:16
Dövlət Taxıl Fondunda saxlanılan taxılın saxlanma müddəti müəyyənləşib
19-08-2022, 10:28
Azərbaycanda un və çörək qiymətlərinin yuxarı hədləri müəyyən edilib
17-08-2022, 13:59
Azərbaycanda un və un məmulatları bahalaşacaqmı?
16-08-2022, 17:05
Qlobal buğda bazarındakı qeyri-müəyyənik Azərbaycana necə təsir edəcək?
30-07-2022, 15:37
Dövlət Ehtiyatları Agentliyi yüksək keyfiyyətli yerli ərzaqlıq buğdanın tədarükünü elan etdi
19-04-2022, 09:22
Buğda ixracatlarına qadağalar Azərbaycana necə təsir edəcək? - ŞƏRH
12-03-2022, 13:20
Müharibənin çörək sınağı: Taxıl bazarında nə baş verir?
31-01-2022, 10:52
Azərbaycanda təhsil seqreqasiyası: Həkimləri birinci və ikinci dərəcəliyə ayıran qərarlar - ARAŞDIRMA + FOTO
26-12-2021, 20:43
Ölkəmizə buğda idxalının azalmasının səbəbi nədir? – ARAŞDIRMA
19-06-2021, 23:36
Xaricdə işləyən azərbaycanlı həkim: “Almaniyada xəstənin həkimə əng vurmağa ehtiyacı yoxdur” – MÜSAHİBƏ+FOTO
27-04-2021, 14:25
“Ağıllı kənd”in təməli qoyuldu, 200 fərdi ev tikiləcək
8-02-2021, 11:40
Heydər Əliyev Fondu 18 yaşadək olan şəkərli diabet xəstələrini insulinlə təmin edir - FOTO
10-01-2021, 10:35
Qidalanmada yol verdiyimiz səhvlər
12-12-2020, 10:03
Ağ çörəyin insan üçün təhlükəsi açıqlandı
8-12-2020, 13:38
Azərbaycanda karantin rejimi yenidən sərtləşdirildi - RƏSMİ