Azərbaycan və Türkiyə xarici işlər nazirlərinin geniş tərkibdə görüşü olub
13:35 / 18-01-2025
Hökumənin atasına dələduzluq: "Kapital Bank"dan açıqlama
12:30 / 18-01-2025
H.Əliyevanın ailəsinə qarşı edilən dələduzluqla bağlı cinayət işi başlanılıb
12:21 / 18-01-2025
Azərbaycan Prezidenti Hakan Fidanı qəbul edib
12:17 / 18-01-2025
Azərbaycanda meymunçiçəyi virusuna yoluxma faktı aşkarlanıb - RƏSMİ
11:26 / 18-01-2025
Qəzzada atəşkəsə 5 ölkə nəzarət edəcək
11:14 / 18-01-2025
Hakan Fidan Bakıya gəlib
11:10 / 18-01-2025
Toyuq əti ilə bağlı narazılıq: "Keyfiyyət məsələsi ilə heç kim məşğul olmur"
10:18 / 18-01-2025
Toyuq əti ilə bağlı narazılıq: "Keyfiyyət məsələsi ilə heç kim məşğul olmur"
10:18 / 18-01-2025
Kremldə namaz qıldı - FOTO
10:13 / 18-01-2025
Növbəti köç karvanı Cəbrayıla yola düşüb
10:07 / 18-01-2025
Yaşıl Enerji Sahəsində Mikrosahibkarlıq İnqilabı
22:14 / 17-01-2025
Süni İntellekt Sahibkarlıqda Yeni Perspektivlər Yaratmağa Davam Edir
21:46 / 17-01-2025
Əşyaların İnterneti (IoT) Sahibkarlıqda Yeni Səhifə Açır
21:17 / 17-01-2025
Mərakeşdə 2000 İl Yaşayan Zeytun Ağacı Hələ də Meyvə Verir
21:00 / 17-01-2025
Aqrar Texnologiyalar Kənd Təsərrüfatını Yenidən Şəkilləndirir
20:45 / 17-01-2025
Arayik Azərbaycan xalqından üzr istədi
20:43 / 17-01-2025
Dron Texnologiyası ilə Yeni Sahibkarlıq Sahələri Açılır
20:24 / 17-01-2025
Dayanıqlı Sahibkarlıq
20:00 / 17-01-2025
Bərpa Olunan Enerji Sahibkarlığın Gələcəyini Formalaşdırır
19:41 / 17-01-2025
Mərkəzi Afrikada Əsir Götürülmüş Fillər "Sərbəstlik Ordusu" Yaratdı
19:30 / 17-01-2025
Virtual Tədbirlər Sahibkarlıq Mədəniyyətini Dəyişdirir
19:19 / 17-01-2025
Mikro Sahibkarlıq Ekosistemləri
19:00 / 17-01-2025
Psixoloji Xidmətlər Sahibkarlığın Yeni Trendi Olur
18:52 / 17-01-2025
Əbədi Tətil: Sahibkarlar Üçün Yeni "Yavaş Turizm" Modeli
18:23 / 17-01-2025
Texnologiya ilə Qida İstehsalı: Şaquli Ferma Sahibkarlığı
18:00 / 17-01-2025
Sahibkarlığın Sərhədləri Uzaq Yerlərə Genişlənir
17:39 / 17-01-2025
Tullantısız Gələcək Yolunda Addım
17:16 / 17-01-2025
Biohacking Sahibkarlıqda Yeni Bir Sektoru Formalaşdırır
17:00 / 17-01-2025
Metaverse Sahibkarlıq
16:38 / 17-01-2025
Həkim ağ çörəkdən imtina məsələsinə NÖQTƏ QOYDU
"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Bölməyə aid digər xəbərlər
"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Tarix: 12-11-2024, 15:30 Oxunub: 49
Bölməyə aid digər xəbərlər
31-08-2023, 08:00
Buğdanın qiyməti yenə artır
28-04-2023, 10:16
Dövlət Taxıl Fondunda saxlanılan taxılın saxlanma müddəti müəyyənləşib
19-08-2022, 10:28
Azərbaycanda un və çörək qiymətlərinin yuxarı hədləri müəyyən edilib
17-08-2022, 13:59
Azərbaycanda un və un məmulatları bahalaşacaqmı?
16-08-2022, 17:05
Qlobal buğda bazarındakı qeyri-müəyyənik Azərbaycana necə təsir edəcək?
30-07-2022, 15:37
Dövlət Ehtiyatları Agentliyi yüksək keyfiyyətli yerli ərzaqlıq buğdanın tədarükünü elan etdi
19-04-2022, 09:22
Buğda ixracatlarına qadağalar Azərbaycana necə təsir edəcək? - ŞƏRH
12-03-2022, 13:20
Müharibənin çörək sınağı: Taxıl bazarında nə baş verir?
31-01-2022, 10:52
Azərbaycanda təhsil seqreqasiyası: Həkimləri birinci və ikinci dərəcəliyə ayıran qərarlar - ARAŞDIRMA + FOTO
26-12-2021, 20:43
Ölkəmizə buğda idxalının azalmasının səbəbi nədir? – ARAŞDIRMA
19-06-2021, 23:36
Xaricdə işləyən azərbaycanlı həkim: “Almaniyada xəstənin həkimə əng vurmağa ehtiyacı yoxdur” – MÜSAHİBƏ+FOTO
27-04-2021, 14:25
“Ağıllı kənd”in təməli qoyuldu, 200 fərdi ev tikiləcək
8-02-2021, 11:40
Heydər Əliyev Fondu 18 yaşadək olan şəkərli diabet xəstələrini insulinlə təmin edir - FOTO
10-01-2021, 10:35
Qidalanmada yol verdiyimiz səhvlər
12-12-2020, 10:03
Ağ çörəyin insan üçün təhlükəsi açıqlandı
8-12-2020, 13:38
Azərbaycanda karantin rejimi yenidən sərtləşdirildi - RƏSMİ