Azərbaycan - Estoniya oyununu o idarə edəcək
22:13 / 13-11-2024
Avropanın ən güclü ordusu: Türkiyə heyrətləndirdi
21:43 / 13-11-2024
Çində Rəqəmsal Təhsil Texnologiyalarına Yatırım Proqramı Başladıldı
19:30 / 13-11-2024
Hindistanda Sağlamlıq Sahəsində Rəqəmsal İnnovasiya Mərkəzi Açılır
19:17 / 13-11-2024
Birləşmiş Ərəb Əmirliklərində Turizm Texnologiyalarına Yatırım Proqramı
18:00 / 13-11-2024
İngiltərədə Rəqəmsal Təhsil Platformalarına Yönəlmiş İnkubasiya Mərkəzi
17:39 / 13-11-2024
Prezidentin nəvəsi Ronaldinyo ilə bir arada - Foto
17:05 / 13-11-2024
Prezident İlham Əliyev Pakistanın Baş naziri ilə görüşüb
15:41 / 13-11-2024
Prezident sammitdə çıxış edir - Canlı
13:19 / 13-11-2024
İlon Mask Tramp komandasında bu vəzifəni tutacaq
13:07 / 13-11-2024
Belçikanın baş naziri Bakı bulvarında idman edib
12:53 / 13-11-2024
İlon Mask Trampa xərclədiyi pulun 546 qatını qazandı
12:40 / 13-11-2024
Əminə Ərdoğan İlham Əliyev və Mehriban Əliyevaya təşəkkür edib
12:31 / 13-11-2024
İlham Əliyev Şavkat Mirziyoyev ilə görüşüb
12:26 / 13-11-2024
Ronaldinyo paylaşımında Bakı haqqında nə demişdi? - Video
10:47 / 13-11-2024
Məsud Pezeşkian: ABŞ ilə toqquşmamız qaçılmazdır
10:42 / 13-11-2024
İsrail Livanda quru əməliyyatının ikinci mərhələsinə başladı
10:10 / 13-11-2024
Azərbaycanda zəlzələ oldu
09:57 / 13-11-2024
Həkim ağ çörəkdən imtina məsələsinə NÖQTƏ QOYDU
"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Bölməyə aid digər xəbərlər
"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Tarix: 12-11-2024, 15:30 Oxunub: 11
Bölməyə aid digər xəbərlər
31-08-2023, 08:00
Buğdanın qiyməti yenə artır
28-04-2023, 10:16
Dövlət Taxıl Fondunda saxlanılan taxılın saxlanma müddəti müəyyənləşib
19-08-2022, 10:28
Azərbaycanda un və çörək qiymətlərinin yuxarı hədləri müəyyən edilib
17-08-2022, 13:59
Azərbaycanda un və un məmulatları bahalaşacaqmı?
16-08-2022, 17:05
Qlobal buğda bazarındakı qeyri-müəyyənik Azərbaycana necə təsir edəcək?
30-07-2022, 15:37
Dövlət Ehtiyatları Agentliyi yüksək keyfiyyətli yerli ərzaqlıq buğdanın tədarükünü elan etdi
19-04-2022, 09:22
Buğda ixracatlarına qadağalar Azərbaycana necə təsir edəcək? - ŞƏRH
12-03-2022, 13:20
Müharibənin çörək sınağı: Taxıl bazarında nə baş verir?
31-01-2022, 10:52
Azərbaycanda təhsil seqreqasiyası: Həkimləri birinci və ikinci dərəcəliyə ayıran qərarlar - ARAŞDIRMA + FOTO
26-12-2021, 20:43
Ölkəmizə buğda idxalının azalmasının səbəbi nədir? – ARAŞDIRMA
19-06-2021, 23:36
Xaricdə işləyən azərbaycanlı həkim: “Almaniyada xəstənin həkimə əng vurmağa ehtiyacı yoxdur” – MÜSAHİBƏ+FOTO
27-04-2021, 14:25
“Ağıllı kənd”in təməli qoyuldu, 200 fərdi ev tikiləcək
8-02-2021, 11:40
Heydər Əliyev Fondu 18 yaşadək olan şəkərli diabet xəstələrini insulinlə təmin edir - FOTO
10-01-2021, 10:35
Qidalanmada yol verdiyimiz səhvlər
12-12-2020, 10:03
Ağ çörəyin insan üçün təhlükəsi açıqlandı
8-12-2020, 13:38
Azərbaycanda karantin rejimi yenidən sərtləşdirildi - RƏSMİ