22:12 / 11-07-2025
21:53 / 11-07-2025
21:18 / 11-07-2025
20:50 / 11-07-2025
20:30 / 11-07-2025
20:22 / 11-07-2025
19:45 / 11-07-2025
19:30 / 11-07-2025
19:19 / 11-07-2025
18:39 / 11-07-2025
18:30 / 11-07-2025
18:20 / 11-07-2025
17:47 / 11-07-2025
17:30 / 11-07-2025
17:17 / 11-07-2025
16:45 / 11-07-2025
16:16 / 11-07-2025
16:00 / 11-07-2025
15:44 / 11-07-2025
15:30 / 11-07-2025
15:24 / 11-07-2025
14:16 / 11-07-2025
13:03 / 11-07-2025
12:57 / 11-07-2025
12:28 / 11-07-2025
12:17 / 11-07-2025
11:31 / 11-07-2025
11:13 / 11-07-2025
11:08 / 11-07-2025
11:04 / 11-07-2025
11:00 / 11-07-2025
Skandinaviya məktəblərində mətbəx dərsləri şagirdlərin sosial bacarıqlarını və sağlam həyat tərzini gücləndirir
Sahibkartv.az xəbər verir ki, İsveç və Norveçin bir sıra orta təhsil müəssisələrində artıq bir neçə ildir ki, şagirdlərə hər gün “mətbəx dərsləri” keçirilir. Bu dərslərin əsas məqsədi təkcə yemək bişirməyi öyrətmək deyil, həm də uşaqlara yerli və təbii məhsullarla balanslı və sağlam qidalanma vərdişlərini aşılamaq, eyni zamanda onların yaradıcı təfəkkürünü və əməkdaşlıq bacarıqlarını inkişaf etdirməkdir.
Yeni tədris proqramına əsasən, hər bir şagird həftənin müəyyən günlərində həm təkbaşına, həm də qrup şəklində müxtəlif milli və beynəlxalq yeməklər hazırlayır. Mətbəx dərslərində istifadə olunan məhsullar əsasən yerli fermer təsərrüfatlarından alınır və uşaqlara tədrisin əvvəlində bu məhsulların mənşəyi, tərkibi və faydaları barədə də məlumat verilir.
Təhsil psixoloqları və pedaqoqlar bu təşəbbüsün bir çox müsbət tərəfini vurğulayırlar. Onların fikrincə, şagirdlər mətbəxdə birlikdə işləyərək komanda işini öyrənir, ünsiyyət bacarıqları artır, müxtəlif mədəniyyətlərə məxsus yeməklərlə tanış olmaqla isə dünya görüşlərini genişləndirirlər. Bundan əlavə, mətbəxdə yaradıcı şəkildə işləmək uşaqlarda təşəbbüskarlığı və problem həll etmə bacarığını da inkişaf etdirir.
Eyni zamanda, valideynlər də bu proqramdan olduqca razıdırlar. Çünki uşaqlar evə qayıtdıqda həm ailə üzvləri üçün yeni reseptlər hazırlayır, həm də qidalanma vərdişlərini daha şüurlu şəkildə tənzimləyirlər. Məsələn, artıq şagirdlər qazlı içkilər və paketlənmiş qidalardan imtina edərək daha çox tərəvəz, taxıl məhsulları və fermentləşdirilmiş süd məhsullarına üstünlük verirlər.
Bu yenilikçi model artıq Skandinaviyadan kənara çıxaraq digər Avropa ölkələrinin də marağına səbəb olub. Almaniya, Hollandiya və Belçika kimi ölkələrdə də oxşar layihələrin həyata keçirilməsi üçün ilkin danışıqlar aparılır. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, mətbəx təhsili XXI əsr məktəblərində yalnız ev iqtisadiyyatı dərsi kimi yox, həm də həyat üçün zəruri bir bacarıq olaraq tədris edilməlidir.
Bölməyə aid digər xəbərlər